Bůh maličkostí – Arundhati Roy

74/80

Bůh maličkostí

Arundhati Roy

1276-buh-malickostiChcete si přečíst poutavý a velice silný příběh o životě jedné rodiny žijící na území Indie? Tato kniha vás často dovede až k slzám. Nad některými jejími pasážemi mi zůstával rozum stát a říkala jsem si, jak je vůbec toto možné. Kniha je jako život sám, chvilkami veselá a plná radosti a chvilkami smutná a naplněná beznadějí. Přesně takto bychom ji mohli charakterizovat.

„Sophie Mol v zemi ječela a zbuy trhala satén. Její jekot ale skrze kámen a zemi nebyl slyšet.“ (s. 12)

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„V roce 1997 vydala Arunghatí Royová svou prvotinu, román Bůh maličkostí, který se rázem stal bestsellerem, na podzim téhož roku pak debutující autorka obdržela prestižní Bookerovu cenu. Román Bůh maličkostí je spíše citlivá studie života jedné rodiny v době již sice nezávislé Indie, ale stále silně podléhající vlivu bývalé „mateřské“ země. Každodenní realita všech členů rodiny, podobně jako celé země, je doslova prodchnuta vzpomínkami na doby dávno minulé, kdy se všem dařilo mnohem lépe. Británie představuje pro všechny rodinné příslušníky nejen krásnou vzpomínku, zůstává především velkým vzorem.“

Kniha vyšla v originále The God of Small Things v roce 1997, u nás ji pak nejprve nakladatelství Slovart (ČR) v roce 1998, pak se o vydání zasloužily i Mladá fronta s Knižním klubem, a to v roce 2001. Poslední vydání této knihy provedlo nakladatelství OMEGA v roce 2016 a právě toto vydání jsem si měla možnost přečíst.

Musím říci, že od první chvíle, kdy jsem knihu zahlédla v newsletteru od knihkupectví Knihy Dobrovský, jsem toužila po tom si ji přečíst. Uchvátila mě její jednoduchá obálka, jež ve mně vyvola neskutečně uklidňující pocity. Každý čtenář asi na obálce uvidí něco jiného, já tam vidím lístky leknínů a jeden krásný červený kvítek. Dlouho jsem si říkala, jak vypovídá obálka a název knihy o jejím obsahu. Když jsem se začetla, ihned jsem pochopila a záhadu odhalila. Veškeré radosti, ale i strasti jsou v našem životě jen maličkostmi a přesně o tomto celá kniha vypovídá.

Nejenže jejím prostřednictvím sledujeme rodinný život, ale můžeme zahlédnout i sociální a ekonomické postavení rodiny ve svém státě. Autorka do svého díla zakódovala názor na Indii a život v ní. Ukázala, jak to tam mají lidé, kteří tam žijí, často velice náročné. Kdo knihu nečetl, nebo tam nebyl, mým slovům asi neuvěří, ale já to vím.

„Rahel si sundala své nové prsty a její původní prsty tak zpátky získaly svou přirozenou barvu. Ne žlutou, ne zelenou, ne modrou, ne červenou. Ne žlutou.“ (s. 191)

Z celé rodiny mi byli nejvíce sympatická dvojčata Rahel a Estha, jež bych zároveň označila za hlavní protagonisty. Kniha je naplněná spoustou lidských osudů, objevuje se tam spousta postav, jmenovat můžeme například Babu Kochammu (babička) a Ammu (matka dvojčat).

Příběh je vepsán do 21 kapitol a odehrává se na 336 stranách. Celý je vyprávěn objektivně pomocí er-formy a objevuje se v něm spousta dialogů. Kompozičně je kniha vcelku komplikovaná. Každá kapitola je rozdělena do menších podkapitol, tyto podkapitoly jsou někdy kratší, někdy delší, ale každá vypráví příběh jiného člena rodiny. Jistě se nebudete divit, když napíši, že se zde střetá chronologie s retrospektivou a zároveň i s paralelou. Ve vyprávění si všímáme častých vzpomínek na minulost. Co se týče paralelních pasáží, ty bychom našly zejména v přechodech mezi jednotlivými podkapitolami. Pomocí chronologie posouváme naše hrdiny stále kupředu.

Můj názor na knihu je velice pozitivní. Musím říci, že mě vzala za srdce. Autorka brilantním způsobem popsala radosti lidského života a nebála se odhalit i jeho temné stránky. Čtení jsem si opravdu užila. Po jazykové stránce stránce jsem sice našla pár chybek a přepisů, ale nebylo to nic tak hrozného. Celkový dojem z knihy mi to rozhodně nepokazilo, a proto jí dávám krásných 100 %, jež si zaslouží. Ukázala mi něco, co jsem dosud neznala, rozšířila mi obzory a jejím prostřednictvím jsem se podívala do míst, kam se asi v životě nepodívám. Pochopila jsem, jak těžké to zde lidé mají a za všechny tyto poznatky patří velké díky právě Arundhati Roy.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství OMEGA. Pokud vás recenze zaujala a knihu byste si rádi přečetli, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Originální název:

The God of Small Things

Žánr:
Literatura světová, Romány
Rok vydání: 2001, 1. vydání originálu: 1997
Počet stran: 336
Nakladatelství: Mladá fronta, Knižní klub
Překlad: Michaela Lauschmannová
Autor obálky: Jiří Troskov
Vazba knihy: vázaná
ISBN: 80-204-0911-4, 80-242-0691-9

Uložit

4 komentáře: „Bůh maličkostí – Arundhati Roy

Napsat komentář