Válečníci bouře – Bernard Cornwell

161939

73/80

Válečníci bouře

Bernard Cornwell

Jste milovníky historických románů a nevadí vám temný středověk? Zajímá vás, jak to vypadalo v 8. – 9. století na území Anglie?  Pokud vám nevadí drsný sever a tím pádem i trocha krve, tak vám tento příběh mohu vřele doporučit. Román přináší spoustu napětí, nenávisti, touhy po pomstě, ale třeba i lásku.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):

„Válečníci bouře je devátá kniha Anglosaské kroniky. Uhtred se ocitá v situaci, která nemá snadné řešení. Je nucen rozhodovat se mezi svým rodem a loajalitou k Aethelflaed, mezi osobními ambicemi a povinnostmi k saskému světu. Ale ať se rozhodne tak či tak, celou zemí bude znít řinkot zbraní boje mezi vikingy a Sasy. Syn Alfreda Velikého Edward vládne spolu se svou sestrou Aethelflaed Wessexu, Mercii a Východní Anglii. Všude kolem jsou však seveřané, věčně připravení bojovat nejen o dobrou půdu, ale také vylupovat bohatá opatství a podnikat drancířské nájezdy. Severní Mercii ovládá z pevné bašty opevněného Ceasteru největší saský válečník Uhtred z Bebbanburgu. Nápor seveřanů však sílí a dochází k tomu, že do Mercie vtrhnou z Irska Norové, vedení Ragnallem Ivarsonem. Jejich náporu, umocněnému spojením s Northumbrijci, je schopen čelit pouze Uhtred, neboť Edward i Aethelflaed se navzdory vzrůstající hrozbě zdráhají vyjít z bezpečí svých pevností. Mohou však Uhtredovi věřit, když jeho dcera je ženou Ivarsonova bratra? V této těžké situaci je Uhtred nucen rozhodovat se mezi rodinou a loajalitou k Aethelflaed, stejně jako mezi osobními ambicemi a povinnostmi k saskému světu. Avšak muž se srdcem válečníka musí i v tomto nelehkém boji obstát.“

Kniha Válečníci bouře je 9. dílem série o saském válečníkovi Uhtredovi z Bebbanburgu. Tento titul vyšel v originále Warriors of the Storm  v roce 2015, u nás jej vydává v roce 2016 nakladatelství BB art. Od roku 2016 je kniha k dostání i v elektronické podobě, a to na portálu Palmknihy.cz.

Hned na první pohled jsem se do tohoto titulu zamilovala. Zaujal mě název, ale i obrázek, jenž je na obálce. Vše úžasně zastřešuje a rámuje celý příběh, jenž nás opravdu často zavede do bitevního pole. Na obrázku můžeme vidět válečníky tvořící štítovou hradbu. Co se týče názvu, věděla jsem, že se pravděpodobně vydám společně s hlavními hrdiny do boje. Dlouho jsem si však kladla otázku, proč je v názvu uvedeno slovo bouře. Zhruba v polovině románu dostanete odpověď a prozřete. Na knihách tohoto typu se mi líbí to, že jsou opředeny jistým tajemstvím.

Celý román je psán v ich-formě. Příběh je vyprávěn z pohledu Uhtreda, velitele saského vojska. Můžeme v něm pozorovat nejen psychologii postavy, ale i jeho uvažování, city a vnitřní myšlenky. Kompoziční výstavba děje je také velice zajímavá. Můžeme se zde setkat se vzpomínkami na doby dávno minulé, setkat se můžeme s mýtickými postavami a božstvy, ve která Uhtred a jeho muži věří. Zajímavé je sledování fenoménu náboženství v boji. Další kompoziční rovinu, tou je paralelní, můžeme sledovat v průběhu románu na mnoha místech. Odlišuje se tím, že je mezi jednotlivými částmi vynechán řádek a vyprávěním je sledována jiná událost odehrávající se ve stejné době. Abychom nezapomněli, musíme zmínit také rovinu chronologickou, jež je charakteristická pro každý román. Mohli bychom ji brát jako základní kámen díla.

Postavy pro mě tentokrát byly velice zajímavé. V boji byly drsné, ale v soukromí se jednalo většinou o milé lidi. Vrcholně nesympatický mi byl Ragnall, jehož osobu bychom mohli vnímat coby diktátora. Vše bylo dotaženo do posledního detailu, nejvíce mi na něm vadila vláda strachem. Jeho pravím opakem byl Uhtred, ale i Ragnallův bratr Sigtrigger. Prohnanost některých postav, ale také časté přetvařování mi občas vadily. Ženský element zde má také své zastoupení, nejpodstatněji tomu je v osobě mercijské královny Aethelflaed. I ta se vyznačuje velkou bojovností, snaží se ubránit Mercii, jejíž je panovnicí.

Román jako celek na mě působil velpalmice zajímavým dojmem. Často jsem se díky autorovu citu pro vyprávění a popis prostředí vžila do děje. Jazyk, jenž byl často hrubý, mi nevadil, protože to patřilo k době. Některé situace byly popsány velice realisticky, objevuje se spousta krve a smrti. Čtení jsem si užívala a myslím si, že by na ději asi již nic zlepšit nešlo. Písmenka mi utíkala před očima téměř sama. Občas jsem se zadrhla, protože třeba chybělo písmenko a nebo se naskytl nějaký přepis. Těchto chvilek však nebylo mnoho a moje subjektivní hodnocení je velice pozitivní. Knize za její syrovost a věrné zpracování dobového tématu právem náleží krásných 100 %.

Četbu tohoto příběhu doporučuji vřele všem milovníkům historie, které zajímá, jak vypadala středověká Anglie. Doporučila bych ale i těm, kteří mají rádi napětí a vyhrocené konflikty. Tato kniha rozhodně stojí za přečtení.

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké díky portálu Palmknihy.cz. Pokud se vám recenze zalíbila a rádi byste si tento příběh přečetli, e-knihu si můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):

Série:

Uhtred z Bebbanburgu (9.)

Originální název:

Warriors of the Storm

Žánr:
Literatura světová, Romány, Historie
Rok vydání: 2016, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran: 304
Nakladatelství: BB art
Překlad: Jiří Beneš
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7507-643-4

Uložit

6 komentářů: „Válečníci bouře – Bernard Cornwell

Napsat komentář